Kokerska

2014
Ja, jag har sagt det förut och säger det igen - jag ogillar bloggar. Dags att trycka upp en hemsida på vår nya domän så att man slipper skämmas varje gång ett inlägg skall publiceras.
 
Hur som helst. Mycket på g de senaste veckorna. Från jämtlänning till 08:a och tillbaka till jämtlänning. Det känns skönt att vara tillbaka! Att vara åter hemma i de vilda skogarna bland knott och mygg. Fast... knott och mygg kanske ändå är det sista man skall nämna, för jävlar vad kallt och blåsigt det är och har varit. Men nu är jag tillbaka. Lägenheten börjar komma till liv och det känns nästan hemtrevligt att bemötas av den. Köket, som ju trots allt är den viktigaste platsen (både för mig och kvinnor), är stort och rymligt. Ja, mina muskler måste ju rymmas någonstans.
 
Kokerskan då? Nej, inte min flicka. Jag syftar förstås på mitt senaste ultrasupergrymma inköp - ångmaskinen!
Linn kan intyga att jag, sedan paketet anlände, har pratat och skrytit om "den där jävla ångmaskinen". För sån är jag. Så fort jag hittar små essentiella pusselbitar, som i slutändan löser meningen med livet, måste jag berätta det för folk. För vem är jag att sitta inne med sådan kunskap i smyg? Han eller hon som kontrollerar sitt musikbibliotek trådlöst via mobiltelefonen från skithuset(!) har mig att tacka för den informationen.
 
Morphy Richards är en mycket känd brittisk tillverkare av elektroniska köksapparater med bland annat brödrostar, hårtorkar, bakmaskiner, ångmaskiner, potatisskalare, toastmaskiner, kylskåp etc. under sitt produktutbud. Namnet Morphy Richards skriker elegans, kvalité och prisvärdhet - och jag som aldrig ens hade hört talas om dem innan! Just min ångmaskin heter Intellisteam 48780 och finns att köpa här, för den som efter inlägget är intresserad.
 
Intellisteam 48780 - kokarn'
 
 
Intellisteam 48780, eller ångkokaren från och med nu, ångar/värmer upp i princip vad som helst. Djupfryst kött och fisk, ägg, potatis, ris, spaghetti och annan pasta, frukt, grönsaker, såser... bara fantasin sätter gränser. Det finns i grund och botten två stora behållare, varav den undre kan separeras med en löstagbar vägg för att skapa tre behållare, där man samtidigt kan värma upp/ångkoka två eller flera livsmedel åt gången. Med i paketet följer även en plint (där man kan lägga t.ex. laxfiléer på ovansidan och kycklingfiléer på undersidan), två stycken skålar/såsfat, mellanväggen som sagt och en ris/pastaskål där det även ryms saker inunder.
 
Man kan tillaga eller värma upp i stort sett vad som helst i vilken kombination som helst. Min personliga favorit är att slänga ner 500 gram djupfrysta wokgrönsaker i ett litet fack, 4 ägg och 250 gram ärtor/broccoli/övriga grönsaker i det andra lilla facket och slutligen 2 kycklingfiléer samt 2 laxfiléer i det övre, större facket. Och nu till höjdpunkten - allting är fullständigt helautomatiserat!
 
Med hjälp av tre separata, digitala timers så håller ångmaskinen koll på dina hopkok. Om du har tre olika koktider, säg 40 minuter på djupfryst kött, 25 minuter på wokgrönsaker och 15 minuter på ägg, så börjar maskinen automatiskt med den längsta tiden (dvs. 40) och kör på tills den når 25-minutersstrecket. Då hoppar wokgrönsakerna igång automatiskt och de båda räknar ner från 25 minuter tills dess att äggen slår följe. Allting blir således klart samtidigt, på millisekunden. Så, när jag inte är hemma eller får ett akut magknip och dejtar toaletten då? Ingen fara - Intellisteam håller din mat varm automatiskt i 40 minuter och slår därefter av sig själv. Snacka om intelligent!
Automatiserad matlagning. Meningen med livet.
 
Så, för att runda av. Jag slänger ner mat, både djupfryst och upptinat, i en maskin som tillagar dem helt på egen hand utefter förprogrammerade tider (som går att ändra på och spara efter enligt eget tycke om man så önskar) medan jag sliter på gymmet? Och maskinen håller maten varm åt mig, ifall jag skulle dra ut på tiden? Japp! Det som fick mig att köpa just den här ångmaskinen var för att den verkade (och är) otroligt lättdiskad, helautomatiserad matlagning, separata timers, behåller vitaminer/mineraler, stora och rymliga behållare men, framför allt - jag kan lägga ner mina älskade kycklingbröstfiléer i den för att senare komma hem från träningen till varm, perfekt tillagad och god mat - varje gång.
 
 
Bilden till höger illustrerar lite ris i pastaskålen samt två laxfiléer under den, en skål med djupfrysta ärtor
(om man vill så kan man förstås fylla hela behållaren nästan hela vägen upp till locket) och slutligen tre ägg.
 
Bleeeep! (följt av ett svagt ångande ljud)

Dagens mat tog två minuter att förbereda, resten av tiden kunde jag bara sitta här och förbereda detta inlägg medan dofterna sakta spred sig runtom i lägenheten.
Mmm, lax...
 
Och nedan har vi en redigerad bild på slutresultatet, så klart! 
 
Le maträtt a la latmask
 
Och vart ville jag komma med det här inlägget då?
 
Köp en ångmaskin för fan!