Metabolism - frågor och svar

2014
Det råder inga tvivel om att metabolism är ett stort område. En av de största, faktiskt, då det mer eller mindre påverkar allting du gör samt vilka resultat du kan förvänta dig oavsett om du med din kost och träning är själva definitionen av perfektion.
 
Genetik är en satmara som spelar väldigt ojust, men du som läste mitt tidigare inlägg - Metabolism? - kanske kommer ihåg att man kunde vara med och påverka sin metabolism. Inte helt, men en aning åtminstone. Kön, ålder, intag, gener, träning, fettfri kroppsmassa och muskler, för att sammanfatta åt er andra latmaskar. Kön, ålder och gener kan vi räkna bort då det är bortom vår kontroll, men intag då?
 
Basalomsättningen påverkas av födoämnen. Mat har en s.k. dietär termogenes (DIT), det vill säga att födan kräver en del energi att utvinna energi ifrån. Kroppen bryta ner olika ämnen olika effektivt. Fett och kolhydrater har exempelvis lägre DIT-värde än protein. Kroppen kan ej lagra protein vilket gör att protein i födan måste metaboliseras omedelbart. Reaktionerna i metabolismen av protein kräver mycket energi. Kroppen måste göra sig av med de höga nivåerna av kväve som finns i protein. Detta sker genom att producera urea, vilket är en energikrävande process. Enkelt sagt - vissa födoämnen är jobbigare att "behandla" och bryta ner än andra, och vissa maträtter har högre termogen effekt än andra.
 
En myt som har cirklulerat sen 60- och 70-talet är att flera måltider, helst fler än sex stycken, under dagen håller igång metabolismen. Äter man med 2-3 timmars mellanrum under hela dagen, och i vissa fall till och med dygnet, så förbränner man mycket mer kalorier till skillnad från att bara äta 2-3 gånger om dagen. Det låter förnutigt med tanke på den dietära termogena effekten.
 
Måste jag äta sex (eller fler) måltider per dag för att ha en hög metabolism?
- En metaanalys från 1997 konstaterade att man ej fann några skillnader i energiförbrukning vare sig man nafsade eller slevade i sig mat. En annan studie granskade 179 sammanfattningar (varav bara 10 studier dömdes relevant) och kunde ej finna någon märkvärdig skillnad mellan måltidsfrekvens och viktförlust. Liknande resultat kan även hittas här och här.
 
Om nom nom nom...
 
Tvärt emot ökad måltidsfrekvens fann Webber m.fl. att periodisk fasta (efter 36 timmar) faktiskt ökade basalomsättningen. Denna ökning förändrades ej, vare sig uppåt eller nedåt, fram till, och efter, 72 timmars fastande. Adrenalinnivån steg ytterligare vid 72-timmarsstrecket (men inte 36) samt att efter 48 timmar tycktes adrenalinet medföra en högre termogen effekt. 
 
Jag sammanfattar med väldigt få ord: måltidsfrekvens är en mytÄt så ofta du vill, när du vill.
 
Ökar vinäger metabolismen? 
- En relativt ny och intressant rapport visar att vinäger har flera positiva egenskaper på överviktiga (japanska) personer. Kroppsvikt, BMI, visceralt fett (bukfett), midjemått och serum-triglycerider (lipoproteiners innehåll av triglycerider) var betydligt lägre i gruppen som intog vinäger jämfört med en placebogrupp. Man fann ingen skillnad i matintag och grupperna upplevde en så kallad rebound-effekt (de gick upp i vikt igen 4 veckor efter kontrollen).
 
Innan du går och bulkar upp förrådet med vinäger så måste du förstå att det där är den enda välkontrollerade studien gjord på vinäger och viktförlust i människor, och rapporten i sig nämner ingenting om andra maträtter samt vilken typ av diet/kost de hade och ifall de isolerade eller blandade vinäger tillsammans med måltider. 
 
Vi har en annan dokumenterad hälsoeffekt. Vinäger är effektiv på att förlänga den tid det tar för glukos att ta sig in i blodet, vilket i sig resulterar i mindre utsöndring av glukos och insulin (en mindre peak). Man kan se en 30-40% minskning av blodglukosnivåer, men efter 2 timmar är den totala exponeringen densamma. Det har en inbromsande, inte förminskande, effekt.
 
Kan preventivmedel påverka metabolismen negativt?
- Nej, två stuider hittade ingen negativ påverkan på basalomsättningen. Andra rapporter hittade motsatsen, att preventivmedel faktiskt kunde öka metabolismen med 3-5%.
 
Orala antiandrogena preventivmedel kan å andra sidan göra muskelökning svårare, men det finns inte tillräckligt med forskning kring detta ännu för att vara helt säker.
 
Har du en fråga kring metabolism? Släng in en kommentar så skall jag försöka besvara den!
 








 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG




SPARA?